Menu Zavřeno

Proč se mléko ve dveřích lednice rychleji zkazí

Nechali byste cizího člověka nahlédnout do vaší lednice? Patříte spíše do frakce ovládající chaos nebo spíše řádu fanatiků, kteří ctí řád, kde má v lednici každá lahev a každý jogurt své pevné místo?

Jak také chcete dodržovat některá pravidla v případě, aby tam potraviny vydrželi co nejdéle čerstvé. Například vaše mléko, máte zcela určitě uschováno v lednici na úplně špatném místě. Mléko totiž nepatří do dveří chladničky, i když tam zcela určitě perfektně sedne. Proč se mléko ve dveřích lednice rychleji kazí?

mléko ve

Foto: © Samphotostock.cz / Valentyn_Volkov

Organizace potravin v lednici

Potraviny ve vaší lednici by měli být správně organizovány tak, aby byly uchovávány vždy při optimální teplotě. Mléko, stejně tak jako ostatní mléčné výrobky jako jsou jogurty, sýry a máslo by mělo být skladováno ve fochu uprostřed lednice. Pokud se budete řídit tímto pravidlem, vaše jídlo zůstane čerstvé mnohem delší dobu.

Když umístíte mléko ve dveřích lednice, umístí jej právě do nejteplejší sektoru, kterým právě dveře lednice jsou. To je důvod, proč by zde měli být skladovány pouze trvanlivé potraviny, jako jsou džemy, džusy a kořenící omáčky. Existuje i mnoho potravin, které do lednice rozhodně nepatří, protože v ní podléhají rychlejší zkáze nebo do sebe pohltí nepříjemné pachy, jako například káva.

Horní police je rovněž spíše teplé místo, ideální pro vše, co není potřeba vařit, jako například zbytky oběda z předešlého dne, lahůdky nebo nakládaná zelenina.

Dolní police je nejlepším místem pro čerstvé maso a ryby před dalším zpracováním na grilu, pánvi nebo udírně. Tato oblast je nejchladnějším místem v lednici, proto zde zůstanou vaše čerstvé potraviny nejdéle čerstvé. Čerstvé maso sem patří ještě z jednoho důvodu. Pokud si z obchodu náhodou přinesete čerstvé maso v sáčku, který je prasklý a kapající tekutina kontaminuje pouze spodní část lednice.

Zbývá ještě poslední šuplík pod spodní policí. To je ideální místo pro ovoce, zeleninu a salát.

Doporučená a ideální teplota v lednici by měla být 1 až 4 stupně Celsia. Kromě toho byste do lednice neměli nikdy umístit horké potraviny. Tím se uvnitř lednice zvyšuje teplota a ostatní potraviny se rychleji kazí. Zkažené potraviny mohou v nejhorším případě způsobit zdravotní obtíže.