10 důvodů proč chtít kočku z útulku

Kočka z útulku

Kočiček, které potřebují domov, je bohužel více, než volných domovů. Proč by jste měli chtít kočku z útulku? Do útulku se dostávají i kočičky, které jako čistokrevné vypadají. Pokud sháníte kočičku na mazlíka, určitě se porozhlédněte nejdříve v nabídkách útulků ve vašem okolí. Třeba vás některá natolik učaruje, že z toho bude láska na celý život. A víte, jaké výhody kočičky z útulku ještě mají?

Uděláte dobrý skutek když si vezmete kočku z útulku

Už jen to, že zajistíte opuštěnému zvířeti domov a kvalitní život, stojí za to. Také pomůžete hned dvakrát, protože díky uvolněnému místu, které po kočičce v útulku vznikne, mohou pomoci zase dalšímu nalezenci v nouzi.

Kočky z útulku nejsou tak drahé

Ačkoli při pořízení kočičky z útulku uhradíte poplatek za adopci, rozhodně je to méně, než kdybyste chtěli kočku čistokrevnou. Je to jen drobný příspěvek, který rozhodně nepokryje náklady za očkování, kastraci a péči, která byla kočičce poskytována. Je to spíš takové ujištění pro útulek, že to s adopcí kočičky myslíte opravdu vážně.

Nebudete podporovat množírny

Je smutné, kam až se lidská chamtivost dostala. Některé množírny se upnuly na zisk z čistokrevných koťat natolik, že se snaží vyprodukovat hodně koťat i za cenu zdraví koček. Do péče investují minimálně, takže kočky i koťata žijí v otřesných podmínkách. Rozhodně se nejedná o milovníky zvířat. Je potřeba, aby zájem o jejich kočičky klesl, protože jedině touto cestou se počty těchto pseudochovatelů sníží. (V případě, že chcete kočičku z chovu, pečlivě si chovatele prověřte.)

Kastrace, očkování a odčervení zajistí útulek

Z útulku dostáváte kočičku ve většině případů již kastrovanou, naočkovanou i řádně odčervenou. Také máte jistotu, že je kočička zdravá. Pokud jste se rozhodli ujmout se kočičky se speciální dietou, vše vám personál útulku vysvětlí a poradí, jak o kočičku pečovat.

Kočky z útulku bývají vděčné

Tohle platí u hodně zvířat, která dostala druhou šanci. Jakoby vycítila, že se konečně našel někdo, kdo je bude skutečně milovat. Odvděčí se vám nevídanou přítulností a náklonností, stanou se pro vás nedocenitelnými parťáky. A to už za to stojí, ne?

Bývají naučené na domácí režim

Kočičky z útulků žijí často v dočasných péčích doma u lidí, kteří se nabídli jim poskytovat péči, dokud se nenajde vhodný zájemce. Proto jsou kočičky čistotné a naučené na základní běh domácnosti. To, co byste museli kotě pracně učit, dostanete rovnou hotové na zlatém podnose.

Kočka z útulku

Dozvíte se předem, jaká kočička bude

Jak už padlo výše, kočičky žijí v dočasné péči, kde se o ně s láskou starají dočasní majitelé. Od těch si ji budete brát a ti vám také řeknou, jak se kočička chová, co má ráda, jestli se snese s ostatními zvířaty, zda potřebuje klid nebo se nezalekne ani hrajících se dětí apod. Podle toho se najde kočička vhodná přesně pro vás. U kotěte se povaha teprve vyvíjí, takže tam se nikdy předem nedozvíte, jak se kočka bude chovat jako dospělá.

Dozvíte se jejich příběhy

Každá kočička z útulku má svůj příběh. Z něj se dozvíte, jak se kočička do útulku dostala, čím vším si prošla, případně kolik předchozích majitelů měla. Nejkrásnější částí příběhů jsou šťastné konce, kdy kočičky najdou své milující páníčky a krásný domov.

Starší kočka může být výhodou

Koťátku se musíte věnovat. Nemůžete ho nechávat dlouho samotné. Musíte ho naučit, jak se má doma chovat. Kam má chodit na záchod. Že nemá škrábat váš oblíbený gauč, ale své škrabadlo. A tak dále, a tak dále.

Pro lidi, kteří nemají čas, se hodí kočička, která má kotěcí období už za sebou. Nemusí být nutně před důchodem, roční kočka už tohle všechno umí a bude klidnější, než kotě. Koťátka jsou sice krásná a roztomilá na pohled, je kolem nich ale mnoho práce a času. A, věřte nebo ne, ale hrozně rychle vyrostou.

Nebudete na to sami

Takový malý bonus se vám dostane v podobě podpory ze strany útulku. Pečovatelé z útulku oceňují zpětnou vazbu v podobě občasného zaslání fotek nebo krátké zprávy o tom, jak se kočičce od nich u vás daří. Často vás spojí s komunitou lidí, kteří si ze stejného útulku také odnesli svého osudového mazlíčka, stejně jako vy. Takže vyskytne-li se jakýkoli problém se zvířátkem, se kterým si nebudete vědět rady, nebojte se požádat o radu. Určitě vás v tom nenechají.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru