Naložení masa na gril začíná jeho výběrem

Maso na gril a litinovou pánev

Jaké vybrat maso na gril a litinovou pánev

Maso na gril vybíráme s dostatečným předstihem. Jak správně naložit maso na gril? Výběrem masa začíná každá pořádná grilovací party a musí se počítat s jeho nákupem a následným marinováním i několik dní před samotnou akcí.

Pokud nepodceníte přípravu, budete na grilu připravenou pochoutkou na největší hvězdu večera. Aby bylo marinované maso před samotným grilováním částečně zkřehlé, je potřeba ho naložit do nejlépe vlastní připravené omáčky alespoň na 24 hodin. Tím dosáhnete hlavně zvýraznění chuti masa.


Jaká masa se na gril nejvíce hodí?

Z drůbežího masa jsou nejlepší kůží obalená křidýlka, kuřecí prsa, můžete volit s kůží nebo dietnější verzi bez. Stehýnka jsou na grilu vynikající, ale jejich příprava trvá déle, aby se celé stehno pěkně propeklo i u kosti. Na otočném grilu se dají připravit celá kuřata, ale i zde je celková doba přípravy delší.
Oblíbené vepřové maso nabízí mnoho druhů. Na grilu se bude nejlépe vyjímat krkovička, kotleta nebo měkoučká vepřová panenka. U vepřového masa platí, že čím déle bude naložené, tím lépe. Kýta na grilu bude rovněž potřebovat trochu delší čas na přípravu a následné pečení masa.

Hovězí maso může někoho odradit vyšší cenou, ale naopak gurmánský požitek stojí za to. Hovězí maso na gril ale nekupujte v běžném řeznictví. Na gril se hodí nejlépe odležený nízký roštěnec či svíčková. Takové maso na gril nakoupíte pouze u kvalitního řezníka. Pro grilovaný steak můžete použít i kvalitní grilovací litinovou pánev nebo litinový tál a dopřát si tak požitek z grilovaného masa i v pohodlí vašeho domova.

Příznivci ryb si u grilu určitě přijdou na své. V udírně nebo na rozpáleném roštu se nechají připravit nejrůznější zástupci ryb z českých řek a rybníků jako je pstruh nebo kapr, až po dovezené mořské ryby, kde zmíníme například lososa nebo tresku. Pro ryby určené na gril se určitě porozhlédněte po čerstvých kusech a mražené nechte raději odpočívat dále v mrazáku. Mražené ryby mají tendenci se na grilu rozpadat, proto i lepší restaurace nakupují se vyhýbají mraženým rybám a nakupují čerstvé kusy.

Každé maso vyndejte alespoň 2 hodiny před grilováním z lednice a nechte při pokojové teplotě. Studené maso hozené přímo na gril dostává tepelný šok. Maso na gril vždy osolte až těsně před přípravou, aby sůl z masa nevytáhla šťávu a zůstalo tak šťavnaté i po upečení. Při obracení do masa nepíchejte vidličkou, ale použijte grilovací kleště. Tloušťka vepřových steaků by měla být alespoň 2 cm, hovězí steak ještě o centimetr víc. Aby se kuřecí řízek nebo kotleta na grilu nekroutila, nařízněte je lehce ze strany.

Foto: © Samphotostock.cz / alexraths


Načíst další >>>
Přejít nahoru