Udírny ze dřeva, to je stylový zážitek pro fajnšmekry

udírny ze dřeva a dřevěné udírny

Domácí dřevěné udírny jsou stylovým prvkem každé zahrady. Jakou mají výhody a podle čeho vybrat tu správnou?

Proč si vybrat právě udírny ze dřeva?

Konstrukčně jsou si veškeré udírny víceméně podobné. Sestávají z ohniště, kde vzniká kouř. Ten je pomocí kouřovodu přiváděn do udírny.

Udírny ze dřeva však nejsou dřevěné kompletně. Ze dřeva je vyrobena pouze udící komora neboli prostor určený k vložení potravin. Topeniště a kouřovod musejí pochopitelně být kovové, aby byly nehořlavé.

Tyto udírny nabízejí dostatek prostoru k tomu, abyste najednou zvládli vyudit i větší množství masa. K uzení se hodí i ryby nebo například sýry. Podle mnohých znalců uzení mají právě dřevěné modely zásadní přednost: Maso či jiný pokrm z nich má zcela jedinečnou chuť, kterou vám plechové či zděné verze nenabídnou.

Dřevěné udírny jsou velmi variabilní. Lze je postavit prakticky kdekoli. Místo však vyberte i s ohledem na sousedy, aby je provoz udírny nijak neomezoval. Udírna ze dřeva se samozřejmě může stát i doplňkem letní kuchyně.



Jak udit v dřevěné udírně?

Montáž je velmi rychlá a udírny ze dřeva jsou navíc i poměrně levné. Do klasické dřevěné udírny se určitě vyplatí investovat, kvalitní udírny z masivu vám budou skvěle sloužit řadu let. Jídla z domácí udírny budou poctivá a kvalitní, bez Éček a konzervantů.

A to i když si koupíte hotový výrobek, udírny dnes svépomocí staví jen zapálení kutilové. Stejně jednoduše je systémem stavebnice rozložíte, pokud je momentálně nepotřebujete. Současně tak i udírně prodloužíte životnost, pokud ji zkrátka nebudete dlouhodobě vystavovat rozmarům počasí.

Pro topení v těchto udírnách slouží dřevo, piliny nebo štěpka. Většinou se používá bukové či švestkové dřevo. Vždy by mělo být o dřevo kusové, které je suché a zbavené kůry. Druh dřeva lze volit i podle masa, které aktuálně udíme.

Požadovanou teplotu je možno ovlivnit přikládáním a další regulací s pomocí mokrých pilin či vzduchových klapek. Velmi dobře můžete i regulovat kouř. Manipulace s těmito udírnami je trochu složitější, v očích mnoha příznivců uzení se však jedná o ten jediný tradiční způsob a určité nároky na obsluhu dle vyznavačů tradic k uzení patří. Udírnu je samozřejmě nutné mít pod kontrolou i kvůli bezpečnosti.

Vzhledem k tomu, že mezi fošnami dochází k úniku kouře, může být však náročnější udržet v dřevěné udírně stálou teplotu.

Foto: www.grilykrby.cz


Scroll to Top