Domácí udírny ze dřeva jsou stylovým prvkem každé zahrady. Jakou mají výhody a podle čeho vybrat tu správnou?
Proč si vybrat právě udírny ze dřeva?
Konstrukčně jsou si veškeré udírny víceméně podobné. Sestávají z ohniště, kde vzniká kouř. Ten je pomocí kouřovodu přiváděn do udírny.
Udírny ze dřeva však nejsou dřevěné kompletně. Ze dřeva je vyrobena pouze udící komora neboli prostor určený k vložení potravin. Topeniště a kouřovod musejí pochopitelně být kovové, aby byly nehořlavé.
Tyto udírny nabízejí dostatek prostoru k tomu, abyste najednou zvládli vyudit i větší množství masa. K uzení se hodí i ryby nebo například sýry. Podle mnohých znalců uzení mají právě dřevěné modely zásadní přednost: Maso či jiný pokrm z nich má zcela jedinečnou chuť, kterou vám plechové či zděné verze nenabídnou.
Dřevěné udírny jsou velmi variabilní. Lze je postavit prakticky kdekoli. Místo však vyberte i s ohledem na sousedy, aby je provoz udírny nijak neomezoval. Udírna ze dřeva se samozřejmě může stát i doplňkem letní kuchyně.
Jak udit v dřevěné udírně?
Montáž je velmi rychlá a udírny ze dřeva jsou navíc i poměrně levné. Do klasické dřevěné udírny se určitě vyplatí investovat, kvalitní udírny z masivu vám budou skvěle sloužit řadu let. Jídla z domácí udírny budou poctivá a kvalitní, bez Éček a konzervantů.
A to i když si koupíte hotový výrobek, udírny dnes svépomocí staví jen zapálení kutilové. Stejně jednoduše je systémem stavebnice rozložíte, pokud je momentálně nepotřebujete. Současně tak i udírně prodloužíte životnost, pokud ji zkrátka nebudete dlouhodobě vystavovat rozmarům počasí.
Pro topení v těchto udírnách slouží dřevo, piliny nebo štěpka. Většinou se používá bukové či švestkové dřevo. Vždy by mělo být o dřevo kusové, které je suché a zbavené kůry. Druh dřeva lze volit i podle masa, které aktuálně udíme.
Požadovanou teplotu je možno ovlivnit přikládáním a další regulací s pomocí mokrých pilin či vzduchových klapek. Velmi dobře můžete i regulovat kouř. Manipulace s těmito udírnami je trochu složitější, v očích mnoha příznivců uzení se však jedná o ten jediný tradiční způsob a určité nároky na obsluhu dle vyznavačů tradic k uzení patří. Udírnu je samozřejmě nutné mít pod kontrolou i kvůli bezpečnosti.
Vzhledem k tomu, že mezi fošnami dochází k úniku kouře, může být však náročnější udržet v dřevěné udírně stálou teplotu.
Foto: www.grilykrby.cz

více zde ->>
Motivace psa prostřednictvím krmení: Výhody používání psího krmiva při výcviku
Byli jste někdy frustrovaní, když jste se snažili vycvičit svého psa? Připadá vám obtížné udržet vašeho mazlíčka při výcviku soustředěného…
Jak vybrat domácí pec na pizzu?
Pokud jste fanouškem pizzy a plánujete si ji pravidelně péct doma, tak vám brzy klasická elektrická trouba přestane stačit. Výběr…
Elektrické udírny od Bradley Smoker
Jednou z největších výhod elektrických udíren je snadná a rychlá příprava jídla bez nutnosti použití tradičního dřeva. Tyto udírny nabízejí…
Ve svém už letos? Byty u parku na pražském Žižkově nabízejí poslední volné jednotky!
Zaplatit zálohu, postupně splácet hypotéku a čekat? To se nikomu v dnešní době nechce, právě z toho důvodu se nabízí zajímavá nabídka…
Jakým způsobem získat z vašeho běhu lepší výsledky?
Běhání je jedním z nejpřirozenějších lidských pohybů, který má ohromně pozitivní vliv nejen na tělo, nýbrž i na mysl. Z…
Jak vyřešit likvidaci odpadních vod v domácnosti?
V minulých dekádách se zodpovědné nakládání s odpadními vodami neřešilo ani zdaleka tak intenzivně jako dnes. Spousta lidí jednoduše vypouštěla…