Vybíráme kvalitní pánev


Jak vybrat kvalitní pánev

Kvalitní pánev patří k základnímu vybavení každé domácnosti v každé kuchyni. Bez kvalitní pánve se žádný kuchař jakékoli kategorie prostě a jednoduše neobejde. V pánvi si připravíte steak, rybu, nejrůznější omáčky, zeleninu a mnohé další.
Pokud je k tomu pánev uzpůsobena a nemá plastové držadlo, můžete ji snadno přesunout s pokrmem k zapečení přímo ze sporáku do rozpálené trouby.
Pánve se dále dělí podle tvaru, velikosti, materiálu, ze kterého je pánev vyrobena a povrchu. Většina moderních pánví je vyrobena z hliníku, na který je pak následně nanesena tenká vrstva teflonu, keramiky, titanu a dalších.
Při přípravě pokrmů je doporučeno dřevěné nebo plastové náčiní na míchání a obracení. Většinu těchto pánví lze bez problému mít v myčce na nádobí.
Mezi odolnější se řadí pánve vyrobené z oceli nebo litiny. Tyto materiál jsou lety prověřené a snesou i hrubší zacházení. Například životnost litinové pánve je v podstatě neomezená a často bývá předávána z generace na generaci.

kvalitní pánev jak vybrat

* Foto: takedahrs / Pixabay

Měděné pánve

Měď má při vaření vynikající tepelnou vodivost. Kvalitní pánev z mědi se rychle stane ozdobou každé kuchyně svým nezaměnitelným a jedinečným vzhledem. Mezi nejznámější výrobce měděného nádobí je francouzská firma Mauviel, jejíž historie se sahá až do roku 1830. Měděné pánve a nádobí se hodí na elektrické, sklo-keramické i plynové sporáky. Nádobí z mědi však raději myjte ručně, vkládání do myčky se příliš nedoporučuje.

Ocelové pánve

Ocelové pánve se vyznačují vynikající tepelnou vodivostí. Pro jejich nezaměnitelné vlastnosti jsou přímo ideální pro prudké restování a grilování masa nebo zeleniny. Na přípravu steaků je ocel spolu s litinovou pánví přímo ideální materiál.

Litinové pánve

Litina je ideální materiál pro pánve i jiné nádobí. Litinové pánve a litinové nádobí je časem prověřené. Černý povrch pánve je pouze a jen zapečený rostlinný olej. Litinové pánve se vlivem vysoké teploty nijak nedeformují a skvěle je snáší. Litinové pánve a nádobí patří k nejodolnějším vůbec. Nemusíte mít obavy z poškození nepřilnavého povrchu pánve. Tato nepřilnavá vrstva je tvořena pouze slabým olejovým filmem a je velice snadno obnovitelná.

Keramické pánve

V současné době jsou pánve s keramickým povrchem velmi oblíbené. Keramický povrch dobře snáší i vyšší teploty. Na keramické pánvi je zapotřebí použít při vaření alespoň slabou vrstvu oleje nebo tuku. Kovovou lžící povrch pánve nepoškrábete, krájení nožem rozhodně doporučit nemůžeme. Při čištění si většinou vystačíte s papírovou utěrkou.

Titanové pánve

Titanový povrch pánve je speciální metodou nastříkán v několika vrstvách na základní materiál. Titanové pánve jsou vyráběny jako masivní nádobí se silnou boční stěnou a dnem o centimetrové tloušťce. Kvalitní pánev s titanovým povrchem se nedoformuje vlivem vyšších teplot a získané teplo ze zdroje dlouho udrží. Výhodou může být vaření zcela bez použití oleje nebo tuků. Po použití stačí vytřít papírovým ubrouskem.

Pánve na indukci

Moderní vaření na indukčním ohřevu vyžaduje pánve a veškeré nádobí k tomu uzpůsobené. Kvalitní pánev vhodnou na indukční desku poznáte velice snadno. Úplně stačí, když na její dno přiložíte magnet. Nádobí na indukci musí mít magnetické dno. Při ohřevu na indukční desce vzniká mezi cívkou v plotýnce a dnem nádobí elektromagnetické pole.

Z další nabídky:

Litinové hrnce

Keramické grily BGE

Domácí udírny Bradley

* Foto: takedahrs / Pixabay

Mohlo by se vám líbit...

Pro správnou a plnou funkčnost webu používáme cookie. Další informace

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close