Alobalové misky na grilování

Alobalová miska na grilování

Léto je tu „coby dup“ a nás to opět táhne na zahrady, terasy, výlety do přírody jen tak pod stan, anebo s karavanem. A při takových letních aktivitách se většinou nestravujeme po restauracích, anebo neodbíháme ze zahrady na oběd ke stolu do kuchyně, kde jsme předtím jídlo pracně a dlouho připravovali. Můžou se vám hodit alobalové misky na grilování.

K čemu všemu mohou posloužit alobalové misky na grilování

Léto je od toho, abychom byli co nejvíce venku a povinnosti – zejména kuchyňské – jimž se věnujeme poctivě během celého roku, nyní zkracujeme na minimum. Super sporák a chytré trouby rádi měníme za gril, venkovní krb nebo ohniště. A nejen to… Porcelánový servis jde stranou a na řadu přicházejí papírové tácky, grilovací a opékací náčiní, všelijaké kelímky, ešusy, kotlíky, alobalové misky na grilování…A u nich se pozastavíme a blíže představíme těm, kdo je doposud nepoužívali.

Alobalové nádobí

Alobalová folie, extra silné alobaly, speciální misky a tácky z alobalu jsou vhodnými pomocníky při letním vaření v přírodě. Tyto produkty se využívají jak ke grilování, tak i k pečení v troubě; tento materiál je však vhodný i k uchovávání potravin a k jejich zabezpečení před prosakováním či vytečení šťávy, aj.

Alobalová folie se prodává v různých tloušťkách a stejně tak i v různých délkách návinu na papírové trubici. Rovněž misky a tácky mají různé tvary (hranaté, oválné, kulaté, hluboké i mělké), a taky různé velikosti.  Některé z nich jsou opatřeny i víčkem – jednak pro bezpečnější přenášení potravy a za druhé pod víkem vydrží jídlo déle teplé. Dobrým pomocníkem je třeba menu dvojmiska, menu miska se třemi oddíly, anebo skvělý grilovací tácek se záchytem odkapávajícího tuku nebo šťávy.

Grilování na alu tácku nebo v alu misce

Alu nádobí je určeno k tepelné úpravě potravin. Jídlo lze připravovat na grilu, v troubě, a za určitých podmínek i na otevřeném ohništi – a to, když se postaví nad ohniště rošt. Na alobalové misce nebo tácku můžeme připravovat nejen uzeniny, ale také ryby, zeleninu a jakékoliv maso.

Proč je alobalová miska na grilování nebo tác lepší než grilování potravin přímo položených na rošt?

  • potraviny se nepřipalují jako když se na ně dostane přímý oheň
  • při větru se často oheň rozfouká všemi směry a pokrm se negriluje stejnoměrně
  • v misce nebo na tácku se jídlo připravuje rovnoměrně, neboť stejným způsobem hliník rozvádí teplo
  • do grilu neodkapává omastek, tudíž nebude žádná práce s jeho čištěním
  • nehrozí propadnutí potraviny skrz rošt do ohniště
  • některé tácky, podnosy i misky mívají perforovaná dna, takže horký vzduch i s kouřem přímo pronikají k pokrmu a ten má pak tu správnou kouřovou vůni i chuť – přesně tak, jak to máme v létě rádi

Alobalové misky na grilování, tácky a podnosy jsou atestovány, certifikovány jako zdravotně nezávadné, a tudíž schváleny ke kontaktu s potravinami. Většina z nich je recyklovatelná.

Příprava jídla v alobalových miskách na grilování

V případě grilování zeleniny můžeme vnitřek grilovací misky lehce potřít olivovým olejem pro tepelné zpracování, a ještě zeleninu zakápnout i na povrchu. V průběhu grilování zeleninu v misce otáčíme. Velice chutné jsou takto připravené grilované papriky. Chceme-li grilovat tužší druhy zeleniny, máme dvě možnosti – buď si zeleninu mírně předvaříme (např. kořenová zelenina), anebo alu misku na grilu nejprve na cca 10 minut přikryjeme víčkem a teprve posléze necháme grilovat běžným způsobem. Maso se na hliníkových podnosech a v alobalových miskách griluje pohodlněji než bez jejich použití. Nemusíme být neustále ve střehu, aby se nám maso při přímém kontaktu s plamenem nepřipalovalo; navíc je jídlo zdravější než na otevřeném ohni.

Tak pěkné léto, a dobrou chuť…

Přejít nahoru