Menu Zavřeno

Univerzální litinový hrnec Dutch Oven

Univerzální litinový hrnec zvaný Holandská trouba Dutch Oven je všestranný pomocník nejen pro outdoorové nadšence. Holandská trouba ráda stojí na svých třech nohách na žhavém uhlí v ohništi! Při příjemném posezení u táborového ohně s partou přátel, dobrou náladou a vychlazeným pivem, při kempování i zahradní party můžete Dutch Oven s úspěchem využít. Dutch Oven můžete použít nad otevřeným ohněm pro dušení, smažení, vaření a dokonce i na pečení chleba.

Princip Dutch Oven

Dutch Oven nebo také holandská trouba, či litinový hrnec na oheň je šarmantní a zároveň rustikálně působící kastrol z litiny pro venkovní použití. Princip? Geniálně jednoduchý: Holandská trouba Dutch Oven se naplní vaším oblíbeným jídlem k dušení nebo pečení přiklopíte litinovou poklicí a položíte jej do ohniště na vrstvu žhavého uhlí, nad otevřený oheň nebo na rošt grilu. Žhavými uhlíky můžete rovněž pokrýt celé víko Dutch Oven a přivézt tak celou přípravu jídla k dokonalosti. Stejně dobře vám litinový kastrol poslouží i v běžné kuchyni jako náhrada pomalého hrnce umístění v klasické troubě. Použití v kuchyni však poněkud zkresluje původní záměr a pocit z outdoorového pečení a vaření v přírodě.

Náš tip na tři litinové hrnce Dutch Oven Camp Chef:

  • hmotnost 6,1 kg
  • objem 4,7 l
  • průměr 25 cm
  • vnitřní výška 11 cm
  • objem 5,6 l
  • průměr 30,5 cm
  • výška 9,5 cm
  • hmotnost 8 kg
  • objem 9,4 l
  • průměr 35,5 cm
  • výška 12,5 cm
  • hmotnost 11,5 kg

Jak funguje Holandská trouba Dutch Oven?

Co budete pro pečení v rustikálním litinovém hrnci Dutch Oven potřebovat? Za prvé samozřejmě litinový Dutch Oven. Kromě toho je nezbytný nějaký zdroj tepla pro ohřev zdola ve formě ohniště, krbu, žhnoucích briket na ocelovém stole nebo uzavřeném grilu. Jedině tak může litinová holandská trouba Dutch Oven nejlépe využít svoje hlavní vlastnosti a vynikající tepelnou vodivost. Pokud umístíte hrnec do kotlového grilu a využije jej k ohřevu, stačí uzavřít víko grilu, které teplo uzavře. Tak docílíte horního a spodního ohřevu, který znáte i z trouby. Podobného efektu dosáhnete položením několika žhavých uhlíků na víko uzavřeného hrnce uvnitř ohniště.

S Dutch Oven můžete dělat téměř všechno

Především dušená masa a dušená jídla připravená v Dutch Oven jsou zkrátka dokonalá. Žebra, kusy masa nebo dokonce gratinované brambory a mnoho dalšího zvládne holandská trouba Dutch Oven na jedničku. „Litinový kotlík“ vám zajistí spoustu radosti a potěšení. Když otočíte poklici litinového hrnce a položíte ji na zdroj tepla, můžete okamžitě připravovat sázená vejce, grilovat zeleninu, kotlety, steaky nebo křupavou slaninu. Kromě toho lze ve vaší holandské troubě péci chleba nebo připravit pořádné a nefalšované chilli. V podstatě všechny pokrmy, které jsou možné připravit v římském hrnci v troubě.

Proč je holandská trouba Dutch Oven perfektní?

  • Oheň, dobrodružství, být venku v přírodě nebo na zahradě – za to Dutch Oven stojí.
  • Je velmi univerzální a všestranně použitelný, protože můžete vařit, dusit, restovat, smažit, péct i grilovat.
  • Litinová holandská trouba má optimální tepelnou vodivost.
  • Můžete ušetřit za energii vaší trouby a zažít mnoho zábavy.

Příslušenství pro Dutch Oven

Holandská trouba Dutch Oven s dobrým příslušenstvím je lepší, než bez příslušenství. Chcete-li v přijatelném čase docílit správné teploty a řádného rozhoření uhlí, eventuálně briket měli byste použít (i při grilování) praktický startér na dřevěné uhlí. Kromě toho jsou rovněž doporučovány tepelně odolné grilovací rukavice pro manipulaci se startérem i rozpáleným litinovým hrncem. Pro Dutch Oven je (pokud není v přiloženém příslušenství) zvedák na poklici. Tak můžete polici bez možnosti úrazu sejmout i posadit zpět na Dutch Oven i ve chvíli, kdy jsou ještě rozpálené brikety nebo uhlí na polici. Jako další doplněk si můžete přikoupit ocelový stůl pro rozdělání ohně v místech, kde není možné udělat klasické ohniště.

Aktuální nabídku keramických grilů Monolith si můžete prohlédnout na tomto odkazu.