Menu Zavřeno

Vybavení na pečení chleba v domácích podmínkách pro amatérské pekaře

Mouka, voda a droždí. To jsou tři základní ingredience pro výrobu a pečení samotného chleba. Základní vybavení na pečení chleba je stejně prosté jako potřebné ingredience pro výrobu a domácí pečení. Potřebujete přinejmenším pečící troubu a pečící plech. V případě, že vás to chytne a pečení domácího chleba se stane vaším koníčkem, můžete si pro usnadnění práce opatřit nejrůznější vybavení a doplňky. Při správném použití si ulehčíte si práci a zlepšíte konečné výsledky vašeho pekařského snažení. Ukážeme vám, o jaké potřeby se jedná.

Vybavení na pečení chleba v domácích podmínkách

Foto: © Samphotostock.cz / paulgrecaud

„Péct chleba bez vybavení je zhruba stejné, jako řídit automobil bez volantu, člověk postupuje vpřed, dokud se nedostane do zatáčky.“

Člověk může mít zvládnuté pečení chleba do nejmenších detailů, odměřit každý gram kvasnic na váze, za pomoci teploměru přesně stanovit teplotu pečení, aby byly podmínky pečení stejné nebo podobné jako v klasické peci.

Základní vybavení na pečení chleba

Nejdůležitější pomůcka na pečení chleba jsou vlastní ruce. Kromě toho existuje několik praktických doplňků, kterými si celý proces pečení chleba usnadníte a zjednodušíte: pořádný kuchyňský robot na těsto, ochranné rukavice, ošatku na kynutí těsta, kuchyňský teploměr a další.

K základnímu vybavení při pečení chleba patří i dostatečně velká mísa, ve které se bude těsto míchat a ležet při kynutí. Těsto nakyne nejlépe, když do mísy vložíte utěrku. Upřednostněte lněnou plátěnou utěrku, protože se těsto nebude tolik lepit jako při použití bavlněné, navíc lněné plátno dobře absorbuje vlhkost. Pro domácí pečení chleba je perfektní náhradou profesionální pece obyčejný litinový hrnec. Nakynulý pecen umístíte do litinového hrnce s poklicí a při teplotě 250°C pečete přiklopené asi 20 minut, poté odklopíte, snížíte teplotu a dopékáte podle velikosti ještě asi 30 - 40 minut.

Alternativou obyčejné mísy jsou ošatky, které při kynutí vytvarují těsto do klasického tvaru chlebového bochníku. Ošatky mají tu výhodu, že těsto provzdušňují a udržují stabilní teplotu těsta a tolik se nelepí. Ošatka navíc do bochníku vtiskne typické vroubkování.

Několik gramů někdy předurčí konečný výsledek snažení. Příliš málo nebo příliš mnoho droždí, mouky nebo zrníček zapříčiní vznik pokaždé jiného těsta a kvality konečného chleba. Pokud chcete přesně znát poměr všech přísad a chlebového koření, pomůže vám přesná digitální váha.

Při dalším pečení budete přesně znát poměr všech ingrediencí a práce vám půjde rychleji od ruky. Jako praktická a šikovná alternativa k digitálním vahám je nabízena lžícová váha. A pokud už jste vše co nejpřesněji odvážili, s pomocí kuchyňského teploměru můžete změřit teplotu těsta, vody i předem stanovenou teplotu uvnitř pečeného chleba.

Litinové hrnce nejen na pečení křupavého chleba

Když nepodceníte přípravu, všechny vaše dílčí kroky bezpečně povedou k dobrému výsledku. Může se jednat o drobnosti, ale vybavení na pečení chleba i jiných dobrot je základní předpoklad úspěchu. Prohlédněte si litinové hrnce, které vám práci usnadní. Litinové nádobí najde ve vaší kuchyni mnohem širší uplatnění, než je pouhé pečení domácího chleba.

Litinový hrnec Lodge - 4,7 l

Litinový hrnec s víkem
Objem 4,7 l
Průměr 27 cm, výška 13 cm
Hmotnost 5,2 kg

Litinový hrnec Lodge - 6,6 l

Litinový hrnec s víkem
Objem 6,9 l
Průměr 32,5 cm, výška 13,5 cm
Hmotnost 6,9 kg

Tipy pro práci a manipulaci s moukou

Lopatkou na mouku snadno naberete požadované množství mouky z obalu, aniž byste zbytky těsta na rukou čistou mouku znečistili. Přebytečnou mouky z bochníku před pečením ometete pomocí speciálního smetáčku zvaného vlažovka. Slouží i k ručnímu vlažení pečiva, s její pomocí zároveň provedete na chléb nátěr slaným roztokem nebo vodou a chlebová kůrka bude krásně lesklá.

Vybavení na pečení chleba pro snadnou manipulaci s těstem

Pokud budete s těstem pracovat opakovaně, opatřete si škrabku na těsto. Použijete ji pro odstranění těsta z rukou při zpracování nebo pro snadné dělení jednotlivých porcí těsta. Nechcete-li mít obě ruce obalené lepkavým těstem, budete potřebovat kuchyňského robota v první řadě  s funkcí hnětení těsta. Měl by být schopen pojmout a zpracovat dva až tři kilogramy těsta, mít dobrou stabilitu a v každém případě musí i oči potěšit.
Těsto ale vyválet a vyhladit kuchyňský robot neumí, na to budete potřebovat váleček, se kterým vtisknete vašemu těstu pěkný tvar. A když už hovoříme o pěkných tvarech, nůž s vroubkovaným ostřím vám pomůže kolmo a hluboko zakrojit do těsta bez toho, aby se těsto rozjelo. Dobré vybavení na pečení chleba je předpoklad úspěchu a takto vám půjde jeho pečení jako po drátkách.

Vlastní pečení domácího chleba

Prostředí a výkon vaší pečící trouby pro závěrečné pečení není úplně optimální a je zcela odlišný od profesionálních pecí. Nejlepšího výsledku doma dosáhnete přepnutím trouby horní a spodní ohřev s teplotou 250°C. Tyto podmínky můžete ještě vylepšit a dále optimalizovat použitím pečícího kamene nebo pizza kamene uvnitř trouby.

Nahřátý kámen lépe a dlouho udrží stálou teplotu a přiblíží klasickou troubu vlastnostem kamenné pece. To jsou optimální podmínky a kámen by měl patřit k vybavení na pečení chleba. Můžete položit bochník i na kovový plech dodávaný standardně s troubou, ale lepšího výsledku dosáhnete použitím pečícího kamene.

Pokud nemáte pečící kámen, další variantou je uložení chleba do litinového hrnce s poklicí. Rozpálená litina rovněž udrží déle teplo a také přiblíží podmínky při pečení tradiční peci.

Po dopečení nechte hotový chléb pozvolna vychladnout na mřížce, aby se nezapařil. Nenechávejte se odradit prvními případnými neúspěchy. Příprava a pečení chleba chce trochu cviku a praxe. S kvalitním vybavením to bude hračka.