Litinové pánve a nádobí

Litinové pánve a litinové nádobí

 

Proč zvolit litinové nádobí?

Litinové pánve a litinové nádobí se vyrábí z litiny nádobí velmi dlouhou dobu. Litinové nádobí má velmi dlouhou životnost, často se dědí z generace na generaci. Pro jeho snadnou údržbu a v podstatě neomezenou životnost se začíná v posledních letech opět vracet do našich domácností. Při práci a manipulaci s nádobím nemusíte mít žádné obavy s jeho poškozením, nebo poškrábáním nepřilnavého povrchu pánve. Na rozdíl od jiných výrobků je povrch litinového nádobí stále jen a jen litina, proto můžete při vaření bez obav používat kovové náčiní.

O firmě Lodge

Joseph Lodge si se svojí manželkou otevřel svoji první slévárnu na břehu Tennessee v americkém městečku South Pittsburg již v roce 1896. Původně se jmenovala The Blacklock Foundry po příteli Josepha Lodge. Jeho společnost byla úspěšná až do května roku 1910, kdy vyhořela. Jen o tři měsíce později a o několik bloků jižněji se zrodila společnost Lodge Manufacturing Company. I v těžkých časech, kolem roku 1930 jeho rodina našla způsob, jak udržet firmu a zaměstnance nad vodou. Lodge nevyráběl tehdy pouze litinové pánve, litinové hrnce a jiné litinové nádobí, ale i nezvyklé produkty v podobě litinových zahradních trpaslíků a zvířat, aby nevyhasly hořící pece a bylo na výplaty. Zatímco mnozí konkurenti krachovali, on se věnoval kvalitě, technologii. I sami zaměstnanci pomohli firmě nejen přežít, ale i prosperovat. Joseph Lodge vytvořil tehdy kvalitní dědictví, které se podařilo jeho rodině přes dvě světové války a velké hospodářské krize dodnes. Později se vedení rodinné firmy ujali jeho potomci a mnoho druhů litinového nádobí vyrábí ve Spojených státech dodnes.

Ideální na vaření

Litinové nádobí udrží a rozvádí rovnoměrně teplo po celé své ploše. Litinové hrnce se mohou používat při vaření na libovolném zdroji tepla. Může se postavit na plyn, elektrický sporák, sklokeramickou i indukční desku. Celý hrnec můžete rovněž vložit bez obav do trouby. Další informace, jak používat litinové nádobí a jak pečovat o litinové nádobí.

Ideální nádobí na grilování

U přímého grilování na ohni dosahují teploty vysokých hodnot, proto musí pořádná grilovací pánev tyto teploty dobře snášet. Litinová pánev je pak tou správnou volbou. Povrch grilovacích pánví běžně dostupných produktů ze supermarketu takové teploty většinou nesnesou. Navíc se při vysokých teplotách mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky. U litinové pánve taková situace nenastane. Litinové výrobky žádné takové materiály neobsahují. Před samotným grilováním je doporučeno nechat grilovací pánev řádně rozehřát a před vložením potraviny, je dobré ji potřít tenkou vrstvou oleje. Olej napomůže zabránit přichycení grilovaného pokrmu a zároveň na něm vypálí typický otisk mřížky. Grilovací pánev má vystouplé drážky, mezi které stéká při grilování přebytečný tuk.

Pro správnou a plnou funkčnost webu používáme cookie. Další informace

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close